online website builder

TORT WESELNY

Biały, elegancki, minimalistyczny. Mezalians białej czekolady z egzotycznym kremem ukrytym
w środku. Tort, który zadowoli każdego łasucha -puszysty biszkopt, delikatna masa śmietanowa, tropikalny koktajl. Tort rozpływa się w ustach i przenosi nas w słoneczne tropiki. Jedząc go, można się poczuć jak na plaży, z tropikalnym drinkiem z palemką w ręku.Goście weselni będą wniebowzięci!

LISTA SKŁADNIKÓW

Na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

  woda z cytryną do nasączenia biszkoptu 

 

Na krem:

500 mg śmietany 30 procent

500 mg mascarpone

3 łyżki cukru

 

Na krem owocowy:

2 dojrzałe mango

2 kiwi

kawałek ananasa

4 brzoskwinie z puszki

łyżeczka cukru

galaretka pomarańczowa

  owoce i pralinki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Mąkę - oba rodzaje - przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy w 175 st.C ok.35 min.

Rzucamy na podłogę z wysokości kolan, studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.

Kiwi, ananasa i mango obieramy. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera, dodajemy cukier, blendujemy.

Koktajl owocowy przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, odstawiamy, aż koktajl zgęstnieje.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier i mascarpone. Krem dzielimy na 3 porcje.

Koktajl tropikalny dzielimy na 2 porcje.

Do jednej z nich dodajemy jedną porcję kremu śmietanowego.

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy koktajl tropikalny, a na nim masę śmietanową. Kładziemy drugi blat.

Drugi blat przekładamy połączonym kremem śmietanowym i tropikalnym. Wykładamy trzeci blat.

Wierzch i boki dekorujemy kremem śmietanowym. Wierzch dekorujemy wg uznania.

Smacznego!

ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko

KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002