Na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
Na krem:
500 mg śmietany 30 procent
500 mg mascarpone
3 łyżki cukru
Na krem owocowy:
2 dojrzałe mango
2 kiwi
kawałek ananasa
4 brzoskwinie z puszki
łyżeczka cukru
galaretka pomarańczowa
owoce i pralinki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
Mąkę - oba rodzaje - przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy w 175 st.C ok.35 min.
Rzucamy na podłogę z wysokości kolan, studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy wodą z cytryną.
Kiwi, ananasa i mango obieramy. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera, dodajemy cukier, blendujemy.
Koktajl owocowy przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, odstawiamy, aż koktajl zgęstnieje.
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier i mascarpone. Krem dzielimy na 3 porcje.
Koktajl tropikalny dzielimy na 2 porcje.
Do jednej z nich dodajemy jedną porcję kremu śmietanowego.
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy koktajl tropikalny, a na nim masę śmietanową. Kładziemy drugi blat.
Drugi blat przekładamy połączonym kremem śmietanowym i tropikalnym. Wykładamy trzeci blat.
Wierzch i boki dekorujemy kremem śmietanowym. Wierzch dekorujemy wg uznania.
Smacznego!
ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko
KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002