site design templates

BEZA PAVLOVA

Nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, ale tak naprawdę do jego autorstwa pretendują Australijczycy i Nowozelandczycy. Cudownie lekki torcik bezowy - chrupki z zewnątrz, mięciutki w środku - udekorowany lekkim kremem i świeżymi owocami.

LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki na bezę:

170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze L lub 5 M)

250 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Składniki na krem:

125 g mascarpone, zimnego

1 łyżka cukru wanilinowego

1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36%, b. zimnej

jagody, truskawki, jeżyny, mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.

Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na krem wyłożyć owoce. Udekorować listkami mięty.

Smacznego!

ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko

KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002