how to create your own website

KARMELOWA SZARLOTKA

Ciasto pochodzące z Francji - swoją nazwę zawdzięcza  księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.  Jabłka rozpływają się w ustach, karmel nadaje im niebywałej słodkości, a pod tym (a na początku nad tym) znajduje się puszyste ciasto pachnące skórką cytrynową. Nikt się jej nie oprze, musicie wypróbować ten przepis!

LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki:

4-5 jabłek

1/4 szklanki + 1 łyżka masła

7 łyżek cukru

1 łyżka cynamonu

Na ciasto:

75 g miękkiego masła

5 łyżek cukru

3 jaja

3 łyżki śmietany 30%

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwiartki, a te na plasterki.

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak karmel. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na kolejną stronę.

Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć plasterki jabłek.

Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z cukrem szpatułką. Czytaj dalej na kolejnej stronie.

Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać, aby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.

Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynamonem, wlać ciasto i piec 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach!

Smacznego!

ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko

KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002