Składniki:
4-5 jabłek
1/4 szklanki + 1 łyżka masła
7 łyżek cukru
1 łyżka cynamonu
Na ciasto:
75 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
3 jaja
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwiartki, a te na plasterki.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak karmel. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na kolejną stronę.
Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć plasterki jabłek.
Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z cukrem szpatułką. Czytaj dalej na kolejnej stronie.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać, aby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.
Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynamonem, wlać ciasto i piec 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach!
Smacznego!
ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko
KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002