Składniki na mus czekoladowy:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny
500 ml śmietanki 30%
125 g cukru
Składniki na mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
2 truskawkowe galaretki
Składniki na bitą śmietanę:
250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)
melisa, mrożone owoce (maliny, jagody, truskawki) do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem. Do śmietany dodajemy wystudzoną czekoladę i żelatynę.
Z rozmrożonych truskawek odlewamy powstały sos. Truskawki bledujemy. Dodajemy do nich rozpuszczone galaretki i cukier według uznania. Gdy masa zacznie się ścinać, wlewamy ją na zsiadły w lodówce mus czekoladowy.
Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstaw do lodówki końcówki miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Jeśli chcesz otrzymać słodką lub smakową bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i/lub dodatki smakowe i mieszaj do ich całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia (w efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania). Najlepszą metodą jest uważne obserwowanie jej konsystencji i zaprzestanie miksowania w momencie, gdy osiągnie pożądaną sztywność.
Na mus wykładamy ubitą śmietanę. Ciasto dekorujemy mrożonymi owocami i melisą.
Smacznego!
ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko
KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002