website templates free download

CIASTO RED VELVET

Amerykańskie ciasto – tort. Swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza sztucznemu barwnikowi (nie warto zastępować naturalnym, buraczanym – ciasto wychodzi w kolorze rdzawym, próbowałam). Koniecznie na maślance, która razem z olejem dodaje ciastu wilgotności i ciężkości. Najlepszy krem wykonany jest na serku kremowym Philadelphia. Mimo, że jest lekko słony, nie rezygnujmy z niego – nadaje ciastu charakteru. To najlepsza receptura na Red Velvet Cake, jaką znalazłam.

LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki na spód:

2½ szklanki mąki pszennej

1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżka kakao

pół łyżeczki soli

2 duże jajka

1½ szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka winnego octu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 ml czerwonego barwnika w płynie

Składniki na masę kremową:

2 opakowania serka kremowego philadelphia (1 opakowanie: 300 g)

200 g masła, w temperaturze pokojowej

1¼ – 1½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.*

Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).

Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jedym kierunku).

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko – pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.

W misie miksera utrzeć masło i cukier na puszystą i jasną masę. Dodać wanilię, serek i utrzeć/zmiksować. Krem warto włożyć do lodówki na 30 – 45 minut, do lekkiego zgęstnienia.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.

* Jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i – co ważne – sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.

Smacznego!

ADRES
ul. Słodka 123
44-444 Ciasteczko

KONTAKT
Email: slodka_babeczka@gmail.com
Telefon: +1 (0) 000 0000 001
Fax: +1 (0) 000 0000 002